Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

USLUGE

GLAUKOM

KATARAKTA

RETINA

LASER

OPTIKA

ZAKAŽITE PREGLED

Napomena:

Vaš termin za pregled biće potvrđen pozivom iz ordinaicije

Fields marked with * are required.
Glaukom

Glaukom

Vidno polje 

Pregled vidnog polja obavlja se za dijagnostiku niza očnih i neuroloških oboljenja kao što su: glaukom, zapaljenje i atrofija vidnog živca, oboljenja makule, mrežnjače i moždana oboljenja. Test je bezbolan i bezbedan za pacijenta. Izvodi se u zamračenoj prostoriji, uz prisustvo obučenog tehničara, koji daje instrukcije i vodi pacijenta kroz pregled. Trajanje pregleda  jednog oka je 10 do 15 min.
Primenjuje se savremena EyeSuite perimetrija.

Pulsar perimetrija

Pulsar perimetrija omogućava otkrivanje defekata  vidnog polja u najranijem  stadijumu i to pre nego što se ti defekti pojave u standardnom kompjuterizovanom vidnom polju. Pulsar perimetrija je najnovija metoda, komercijalno dostupna u svetu od pre nepunih godinu dana.

 Slika 8

HRT

HRT (Heidelberg Retina Tomograf) je test kojim se analizira vidni živac. Služi za dijagnostiku i praćenje promena na vidnom živcu kod glaukoma. Pregled se izvodi neškodljivim laserskim zracima, bezbolan je i traje do 10 min.

 

HRT

OCT

OCT (Optička Koherentna Tomografija) je neinvazivna, bezkontaktna metoda pregleda, koja omogućava vidljivost svih slojeva retine. Pomaže u otkrivanju ranih promena u retini i sloju nervnih vlakana kod pacijenata sa glaukomom, u otkrivanju i lečenju začepljenja krvnih sudova retine, dijabetesne retinopatije, zapaljenja i degeneracije makule itd. Poseduje specijalnu kameru za pregled ugla prednje očne komore kod glaukoma kao i za vrlo precizan pregled svih slojeva rožnjače. Koristi se kod oboljenja rožnjače i kod pacijenata koji se pripremaju za refraktivnu hirurgiju (skidanje dioptrije). Aparat proizvodi svetlost slabog intenziteta, koja se usmerava ka oku pacijenta. Procedura je bezbolna i traje nekoliko minuta.
 

Pahimetrija

Pahimetrija je metoda merenja debljine rožnjače. Korisne podatke pruža kod glaukoma i bolesti rožnjače. Posle primene lokalne anestezije u kapima, izvodi se kratkotrajno i bezbolno merenje.
 

Fotografija očnog dna i vidnog živca

Izvodi se digitalnom fundus kamerom. Korisna je za dokumentovanje i praćenje promena na očnom dnu. Neophodno je da pacijent ima proširene zenice, potpuno je bezbolno i traje veoma kratko. Izlaganje jakom svetlu može prouzrokovati kratkotrajnu nelagodnost i zablještenje.
 

Fotografija očnog dna i vidnog polja 

Laser intervencije

Yag laser iridotomija

Iridotomija laserom vrši se kao prva procedura u lečenju glaukoma uzanog ugla. Izvodi se kod akutnog napada glaukoma  i kod hroničnih oblika glaukoma. Laserom se načini mali otvor na dužici (nevidljiv golim okom) koji omogućava otvaranje blokiranog ugla i proširenje uzanog ugla. Procedura se izvodi nakon prethodnog ukapavanja lokalnog anestetika, bezbolna je i traje oko 10 minuta.

Argon laser trabekuloplastika

Laser trabekuloplastika se sastoji od usmeravanja laserskih zraka na deo komornog ugla (trabekulum) zaduženog za usmeravanje očne vodice iz unutrašnjosti oka van očne jabučice. Laserskim zracima se proširuju otvori kroz koje očna vodica normalno napušta očnu jabučicu. Na ovaj način se postiže lakše isticanje vodice iz oka i time snižava očni pritisak. Obično se intervencija savetuje pacijentima kod kojih kapi nisu u stanju da snize očni pritisak u dovoljnoj meri. Procedura se izvodi nakon prethodnog ukapavanja lokalnog anestetika, bezbolna je i traje oko 10 minuta.


Argon laser periferna iridoplastika

Ukoliko se ugao oka kod glaukoma uzanog ugla nije dovoljno proširio pomoću YAG laser iridotomije, može se pristupiti dodatnom proširenju ugla postavljanjem pečata na periferni deo dužice pomoć argon lasera.
 

Diod laser ciklofotokoagulacija

Laser terapija diod laserom  izvodi se kod odmaklih i rizičnih slučajeva glaukoma. Laserom se tretira cilijarno telo i time smanjuje proizvodnja očne vodice, snižava očni pritisak i smiruju bolovi u oku. Procedura je vrlo efikasna kod neovaskularnog glaukoma (posle tromboze krvnih sudova retine ili kod dijabetesa), kod glaukom nastalog nakon operacije vitrektomije, slepih i bolnih  očiju, kada su iscrpljene sve ostale terapijske mogućnosti kao i  kada su uobičajene metode lečenja glaukoma skopčane sa velikim rizikom od komplikacija . Ova laserska operacija  obavlja u ležećem položaju  nakon prethodne aplikacije anestetika iza očne jabučice (retrobulbarna anestezija) i traje oko 15 minuta.

Flag Counter